Marka Tescili Red Nedenleri

Marka Tescili Red Nedenleri

Marka Tescili Red Nedenleri, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun(SMK) 16. Maddesi uyarınca Türk Patent ve Marka Kurumu bir marka başvurusunun şekli yönden eksikliği bulunmadığına karar verirse başvuruyu SMK’nın marka tescilinde mutlak red nedenleri başlıklı 5. Maddesinde incelemeye alır.

Marka Tescili Red Nedenleri NelerdirSMK’nın 5/1-a hükmü SMK’nın 4.maddesi kapsamında marka olamayacak işaretlerin reddedilmesi zorunluğunu getirmektedir. Bir işaretin marka olabilmesi için 3 şartı kapsaması gerekmektedir. Bunlar;

1-Bir işaret olmalı

2-Bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt etme yeteneğine soyut olarak sahip olmalı

3-Marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasına olanak sağlayabilecek şekilde sicilde gösterebilir olmalıdır.

SMK’nın 5/1-b hükmü gereğince ise; herhangi bir ayır edici özelliğe sahip olmayan işaretler marka olarak tescil edilemezler.

SMK’nın 5/1-c hükmüne göre ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, değer, amaç, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları ya da esas unsur olarak içeren işaretler marka olarak tescil edilemezler.

SMK’nın 5/1-ç hükmüne göre ; aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler marka olarak tescil edilemez.

SMK’nın 5/1-d hükmüne göre; ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları özel olarak ya da esas unsur olarak içeren işaretler marka olarak tescil edilemez.

SMK’nın 5/1-e hükmüne göre; malın doğası ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini ,teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan, mala asli değerini veren şekli ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler marka olarak tescil edilememektedir.

SMK’nın 5/1-f hükmüne göre; mal ve hizmetlerin niteliği, kalitesi, coğrafi kaynağı gibi durumlara ilişkin yanıltıcılığı düzenler.

SMK’nın 5/1-g hükmüne göre; Paris sözleşmesinin 2.mükerrer 6. maddesine göre reddedilecek işaretler marka olarak tescil edilemez.(bayrak, flama, egemenlik işaretleri vb.)

SMK’nın 5/1-ğ hükmü ise SMK’nın 5/1-g hükmünün tamamlayıcı olup ; Paris sözleşmesinin 2.mükerrer 6. Maddesinin dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer işaretler ile yetkili mercilerce tescil izni verilmemiş olan armaları,nişanları veya adlandırmaları içeren işaretlerin marka olarak tescil edilemeyeceğini belirtir.

SMK’nın 5/1-h hükmüne göre; dini değerleri veya sembolleri içeren işaretler marka olarak tescil edilemezler.

Karar Patent firması olarak marka ve diğer işlemlerinizde size yardımcı olmaya hazırız.



Bir cevap yazın

Whatsapp İletişim
Whatsapp İletişim
Powered by